logo-ebonus
Hledej
menu
Zdraví
Prevence
Pohyb
Relaxace
Zábava
Video

3 polévky, které vás určitě zahřejí

3 polévky, které vás určitě zahřejí
17.11.2025
Patříte k milovníkům polévek? Mnoho z nás rodiče a babičky vychovávali pod heslem "Polívka je grunt, kdo jí nejí bude špunt!" Polévky jsou ale i skvělým pomocníkem v podzimním sychravém a zimním chladném počasí, do našeho jídelníčku určitě patří. Proč? A jakou byste si dali? Máme pro vás několik tipů.
Autor: Eva Karlová

Podzim je obdobím vrcholné sezóny pro mnoho druhů zeleniny, jako jsou dýně, batáty a různá kořenová zelenina. Tyto ingredience jsou pak ideální pro vytváření sytých a nutričně bohatých polévek. Pojďme si na trochu posvítit.

5 důvodů, proč jíst na podzim a v zimě polévky

1. Teplotní regulace těla

Když venkovní teplota klesá, konzumace teplých jídel nám pomáhá udržet tělesnou teplotu. Teplé pokrmy, jako jsou polévky, stimulují tělo k tomu, aby vyvolalo pocit vnitřního zahřátí.

2. Posílení imunitního systému

Na podzim a v zimě jsme často více vystaveni riziku nachlazení a jiných virových onemocnění. Polévky a jiné teplé pokrmy, které často obsahují zeleninu, maso a vývar, mohou být bohaté na vitamíny, minerály a další nutrienty posilující náš imunitní systém.

3. Hydratace

Jak se ochlazuje počasí, často zapomínáme dostatečně se hydratovat, protože nemáme tak silný pocit žízně jako v teplejším počasí. Polévky a vývary nám pomáhají udržovat hydrataci těla.

4. Komfort a pohoda

Teplé pokrmy, jako jsou polévky a vývary, často vyvolávají pocit pohody a komfortu. Toto nám může pomoct snižovat stres z nevlídného počasí a pomáhat nám k duševní pohodě, zejména během chladnějších a kratších dnů s menším množstvím slunečního svitu.

5. Trávení

Věří se, že teplé pokrmy mohou podporovat lepší trávení. Teplo podporuje rozšíření cév, což může usnadnit průchod potravin trávicím systémem a pomoct tělu efektivněji vstřebávat živiny.

Polévka z kysaného zelí s brambory a uzeninou

Ingredience:

1 pytlík kysaného zelí

1 velká cibule, nakrájená nadrobno

2 stroužky česneku, prolisované

2 mrkve, nakrájené na kolečka

2 středně velké brambory, nakrájené na kostičky

150 g klobásy nakrájené na kostičky (může být také uzené maso)

2 lžíce oleje

1,5 litru vody nebo vývaru (zeleninový nebo kuřecí)

2 bobkové listy

2 lžičky nového koření

1 lžička sladké papriky

Sůl a černý pepř dle chuti

2 lžíce rajčatového protlaku nebo 1 malá plechovka rajčat ve vlastní šťávě, nahrubo nasekaných

Postup:

V hlubokém hrnci rozehřejeme olej, přidáme uzeninu a orestujeme dozlatova. Pak přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a restujeme dozlatova. K této směsi přidáme zelí, mrkev, promícháme. Zasypeme paprikou, dáme tam další koření, rajčatový protlak, sůl a pepř, vše promícháme, zalijeme vývarem a necháme minimálně 30 minut provařit.

Mezitím si ve vedlejším hrnci uvaříme v osolené vodě brambory, které jsme předtím oloupali a nakrájeli na kostičky. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme je ke směsi se zelím. Promícháme a necháme ještě asi 10 minut vařit. Poté můžeme dochutit solí a pepřem.

TIP:
Pro zjemnění polévky můžete přidat zakysanou smetanu.

Dýňová polévka se zázvorem

Ingredience:

1 kg dýně (např. hokkaido), oloupané, bez semen a nakrájené na kostky

1 velká cibule, nakrájená nadrobno

2 cm čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného

2 stroužky česneku, prolisované

1 l zeleninového vývaru

200 ml kokosového mléka

2 lžíce olivového oleje

Sůl a černý pepř dle chuti

1 lžička mleté kurkumy

Na ozdobu: nasekaný čerstvý koriandr nebo petržel, pražená dýňová semínka, lžíce zakysané smetany.

Postup:

V hlubokém hrnci zahřejeme olivový olej na středním ohni. Přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak vložíme zázvor a česnek, restujeme ještě další minutu, dokud vše neuvolní své aroma.

Přidáme do hrnce nakrájenou dýni, promícháme a restujeme ještě asi 5 minut. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme sůl, pepř a kurkumu. Zamícháme a necháme vařit na mírném ohni, dokud dýně není měkká, což obvykle trvá asi 15–20 minut.

Nakonec polévku důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. K hladké polévce přilijeme kokosové mléko, dobře promícháme a ještě necháme prohřát. Dochutíme solí a pepřem.

TIP:
Podávejte s praženými dýňovými semínky, čerstvým koriandrem a lžící zakysané smetany. Podle chuti můžete polévku v talíři lehce pokapat olivovým olejem.

Polévka z červené čočky

Ingredience:

250 g červené čočky

1 velká cibule, nakrájená nadrobno

2 stroužky česneku, prolisované

2 mrkve, nastrouhané nebo nakrájené na malé kostičky

1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru (můžete použít i vodu a zeleninový bujón)

2 lžíce olivového oleje

1 lžička mletého kmínu

1 lžička sladké mleté papriky

½ lžičky mletého kurkumy (volitelně)

Špetka chilli nebo cayenského pepře (volitelně, pro trochu pálivosti)

Sůl a černý pepř dle chuti

Šťáva z ½ citronu

Na ozdobu: nasekaná čerstvá petrželka nebo koriandr, lžička jogurtu nebo kousek limetky

Postup:

Červenou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dokud voda neodteče čirá. Na středním ohni zahřejeme olej v hlubokém hrnci a přidáme cibuli. Restujeme dozlatova, přidáme česnek, promícháme a restujeme ještě asi minutu. Přisypeme mrkev a ještě restujeme několik minut. Nakonec do hrnce vložíme opláchnutou červenou čočku, kmín, papriku, kurkumu, chilli (pokud používáte), sůl a pepř.

Promícháme a necháme chvilku restovat, aby se vše propojilo. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme pomalu vařit ještě asi 20 minut, dokud není čočka měkká. Na závěr můžeme polévku rozmixovat ponorným mixérem na hladší konzistenci, ale to není nutné – polévku můžeme podávat i s celými zrnky pro různou texturu.

Dochutíme citronovou šťávou a odstavíme z ohně. Servírujeme posypané nasekanou petrželkou.

TIP:
Do polévky můžete přidat kolečka orestované klobásy nebo uzeného masa.

Související články