3 polévky, které vás určitě zahřejí
Podzim je obdobím vrcholné sezóny pro mnoho druhů zeleniny, jako jsou dýně, batáty a různá kořenová zelenina. Tyto ingredience jsou pak ideální pro vytváření sytých a nutričně bohatých polévek. Pojďme si na trochu posvítit.
5 důvodů, proč jíst na podzim a v zimě polévky
1. Teplotní regulace těla
Když venkovní teplota klesá, konzumace teplých jídel nám pomáhá udržet tělesnou teplotu. Teplé pokrmy, jako jsou polévky, stimulují tělo k tomu, aby vyvolalo pocit vnitřního zahřátí.
2. Posílení imunitního systému
Na podzim a v zimě jsme často více vystaveni riziku nachlazení a jiných virových onemocnění. Polévky a jiné teplé pokrmy, které často obsahují zeleninu, maso a vývar, mohou být bohaté na vitamíny, minerály a další nutrienty posilující náš imunitní systém.
3. Hydratace
Jak se ochlazuje počasí, často zapomínáme dostatečně se hydratovat, protože nemáme tak silný pocit žízně jako v teplejším počasí. Polévky a vývary nám pomáhají udržovat hydrataci těla.
4. Komfort a pohoda
Teplé pokrmy, jako jsou polévky a vývary, často vyvolávají pocit pohody a komfortu. Toto nám může pomoct snižovat stres z nevlídného počasí a pomáhat nám k duševní pohodě, zejména během chladnějších a kratších dnů s menším množstvím slunečního svitu.
5. Trávení
Věří se, že teplé pokrmy mohou podporovat lepší trávení. Teplo podporuje rozšíření cév, což může usnadnit průchod potravin trávicím systémem a pomoct tělu efektivněji vstřebávat živiny.

Ingredience:
1 pytlík kysaného zelí
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, prolisované
2 mrkve, nakrájené na kolečka
2 středně velké brambory, nakrájené na kostičky
150 g klobásy nakrájené na kostičky (může být také uzené maso)
2 lžíce oleje
1,5 litru vody nebo vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
2 bobkové listy
2 lžičky nového koření
1 lžička sladké papriky
Sůl a černý pepř dle chuti
2 lžíce rajčatového protlaku nebo 1 malá plechovka rajčat ve vlastní šťávě, nahrubo nasekaných
Postup:
V hlubokém hrnci rozehřejeme olej, přidáme uzeninu a orestujeme dozlatova. Pak přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a restujeme dozlatova. K této směsi přidáme zelí, mrkev, promícháme. Zasypeme paprikou, dáme tam další koření, rajčatový protlak, sůl a pepř, vše promícháme, zalijeme vývarem a necháme minimálně 30 minut provařit.
Mezitím si ve vedlejším hrnci uvaříme v osolené vodě brambory, které jsme předtím oloupali a nakrájeli na kostičky. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme je ke směsi se zelím. Promícháme a necháme ještě asi 10 minut vařit. Poté můžeme dochutit solí a pepřem.

Ingredience:
1 kg dýně (např. hokkaido), oloupané, bez semen a nakrájené na kostky
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
2 cm čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
2 stroužky česneku, prolisované
1 l zeleninového vývaru
200 ml kokosového mléka
2 lžíce olivového oleje
Sůl a černý pepř dle chuti
1 lžička mleté kurkumy
Na ozdobu: nasekaný čerstvý koriandr nebo petržel, pražená dýňová semínka, lžíce zakysané smetany.
Postup:
V hlubokém hrnci zahřejeme olivový olej na středním ohni. Přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak vložíme zázvor a česnek, restujeme ještě další minutu, dokud vše neuvolní své aroma.
Přidáme do hrnce nakrájenou dýni, promícháme a restujeme ještě asi 5 minut. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme sůl, pepř a kurkumu. Zamícháme a necháme vařit na mírném ohni, dokud dýně není měkká, což obvykle trvá asi 15–20 minut.
Nakonec polévku důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. K hladké polévce přilijeme kokosové mléko, dobře promícháme a ještě necháme prohřát. Dochutíme solí a pepřem.

Ingredience:
250 g červené čočky
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, prolisované
2 mrkve, nastrouhané nebo nakrájené na malé kostičky
1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru (můžete použít i vodu a zeleninový bujón)
2 lžíce olivového oleje
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sladké mleté papriky
½ lžičky mletého kurkumy (volitelně)
Špetka chilli nebo cayenského pepře (volitelně, pro trochu pálivosti)
Sůl a černý pepř dle chuti
Šťáva z ½ citronu
Na ozdobu: nasekaná čerstvá petrželka nebo koriandr, lžička jogurtu nebo kousek limetky
Postup:
Červenou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dokud voda neodteče čirá. Na středním ohni zahřejeme olej v hlubokém hrnci a přidáme cibuli. Restujeme dozlatova, přidáme česnek, promícháme a restujeme ještě asi minutu. Přisypeme mrkev a ještě restujeme několik minut. Nakonec do hrnce vložíme opláchnutou červenou čočku, kmín, papriku, kurkumu, chilli (pokud používáte), sůl a pepř.
Promícháme a necháme chvilku restovat, aby se vše propojilo. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme pomalu vařit ještě asi 20 minut, dokud není čočka měkká. Na závěr můžeme polévku rozmixovat ponorným mixérem na hladší konzistenci, ale to není nutné – polévku můžeme podávat i s celými zrnky pro různou texturu.
Dochutíme citronovou šťávou a odstavíme z ohně. Servírujeme posypané nasekanou petrželkou.